A hajhosszabbítás kialakulása

hajhosszabbítás hajdúsítás 1

Valószínűleg mindenki tisztában van azzal, hogy tulajdonképpen minden kultúrában a hosszú haj egyet jelent a nőiességgel is. Ennek ellenére azonban egy hirtelen fellángolás miatt vagy valamilyen kialakult betegség miatt a hosszú hajat levágni kényszerülnek az emberek, de később nagyon megbánják az egészet. Olyan esetekkel is gyakran találkozhatunk ezzel szemben, akik dús és hosszú hajkoronát szeretnének maguknak, azonban nem mutatkozik ehhez elégnek az adottságuk. 
 
Éppen ezért a fodrászok már nem csupán a hajhosszabbítás miatt vállalják a hajépítést, hanem azért is, hogy dúsítsák a vendégek hajkoronáját. A hajhosszabbítás Budapest városában rendkívül nagy népszerűségnek örvend, ezért tulajdonképpen mindenhol megtalálható a lehetőség. A hajhosszabbítás árak természetesen attól függenek, hogy mekkora hajat szükséges felhelyezni, valamint milyen típusú, mennyi időt vesz igénybe.
 
A hajhosszabbítás, hajdúsítás története egyáltalán nem mondható újszerűnek, ugyanis az elterjedését körülbelül a reneszánsz időszakára lehetne tenni. Abban az időszakban díszített frizurák és mesés hajépítmények voltak jellemzőek a gazdagabb réteg hölgyeire. Ezeket rengeteg képen láthattuk már, de nagyon sok kosztümös filmben is megjelennek ezek díszítőelemek. Az átlagos polgárok számára azonban ebben az időszakban teljesen elérhetetlen volt ez a lehetőség, de még évszázadokkal később sem volt túlzottan nagy lehetőség rá, ugyanis a minőségi hajból készült póthaj rendkívül drága volt. A hajhosszabbítás, hajdúsítás alapköveit az afrikai törzsek hölgytagjai rakták le, ugyanis a különféle csomózási és fonási technológiákat ők már évszázadok óta ismerték, valamint alkalmazták is. Ezek a mai módszerek kialakulásához természetesen remek alapként szolgáltak.
 
Ahogyan közeledett az idő a mai korhoz, nagyjából a 20. században lett az eljárás meglehetősen népszerű, Hollywood által, amikor a filmsztárok szemet gyönyörködtető hajkoronákkal jelentek meg az életben, vagy éppen a filmvásznokon. A hajhosszabbítás azonban még ebben az időszakban is megfizethetetlen szolgáltatásnak tűnt az átlagemberek számára. Az évek múlásával azonban a szolgáltatás egyre ismertebb lett, így a divatvilágnak is sikerült felfedeznie, melynek köszönhetően a legtöbb hölgy nagy örömére a hétköznapokba is sikerült már beszivárognia. Ahogy teltek az évek, egyre több technika látott napvilágot, melynek köszönhetően a hajhosszabbítás, hajdúsítás szolgáltatás már szinte minden szalonnál elérhető. Így a hajhosszabbítás Budapest városban rendkívül népszerű.
 
Azonban mielőtt nekivágna bárki is, nem szabad elfelejteni, hogy a hajhosszabbítás egyáltalán nem az a dolog, amelyet hirtelen felindulásból lehet elkövetni, ugyanis nagyon sok kutatómunkára van szükség hozzá, egyáltalán nem olyan, mint egy hajvágás, festés, szőkítés. A hajhosszabbítás árak persze egyáltalán nem elhanyagolhatóak, ugyanis olcsó mulatságnak egyáltalán nem lehet nevezni. 
 
Ennek ellenére nagyon sok hölgy így szeretne nőiesebb és szebb lenni, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben, ezért teljes mértékben megéri számukra ennyi kiadás. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy a hajhosszabbítás által az új hajkorona kizárólag minőségi alapanyag, remek szakember és megfelelő hely megléte esetén kivitelezhető, ugyanis a vendég elégedett és boldog távozásához ezek elengedhetetlenek. Amennyiben a hajhosszabbítás, hajdúsítás jól sikerült, a vendégek több hónap múltán is elégedettek lehetnek.
 

A hajhosszabbítás általános technikái

hajhosszabbítás hajdúsítás 2

Hajfelvarrás általánosan

Az általános technikával történő hajhosszabbítás esetében vékony fonatok készülnek, amelyhez a saját haj szükséges a vendégeknél. A saját hajunk szálaira fűzik fel a póthajat. Ennek köszönhetően több sort is el lehet készíteni, amellett, hogy a fej tetején pedig megmarad a megfelelő mennyiségű takaró saját haj. Ez a technika tulajdonképpen láthatatlan, és nagyjából két hónapon át viselhető így a hosszabb haj, de ez természetesen a vendég hajának folyamatos növekedésétől is függ. Az idő letelte után a póthajat el kell távolítani, majd a technika segítségével újra felhelyezhető. Az egyik nagy előnye az eljárásnak, hogy nem fog megrövidülni a póthaj. A hajhosszabbítás terén ez az egyik legrégebbi technika.
 

Hajfelvarrás mikrogyűrűvel

Ez az előbb említett technológia egyik továbbfejlesztett típusa. Ebben az esetben a saját hajból kell apró tincseket leválasztani, melyre mikrogyűrűt kell húzni, így rögzítve a póthajat a gyűrűkhöz tresszelés segítségével. Akár több sor elkészítésére is lehetőség van ennél a technológiánál, ez természetesen az igényektől függ. Nagyjából két hónapig lehet hordani az elkészült hosszú hajat, de itt is újra felhelyezhető az eltávolítást követően. Az egyik nagy előnye az általános technikával szemben, hogy fonat nem szükséges hozzá, így könnyebb érzést adhat a viselőjének, a hátránya azonban, hogy fémallergiások esetében nem alkalmazható.
 

Hajhosszabbítás keratinos hőillesztés által (nálunk alkalmazott)

Ebben az esetben apró tincseket kell leválasztani a saját hajbók, hogy utána hőillesztő géppel és keratinnal a póthajat hozzá lehessen melegíteni. Az egyik legnépszerűbb módszer a hajhosszabbítás, hajdúsítás terén, azonban mindenképpen szakember által kell elvégeztetni, hogy biztosan megmaradjon a saját haj épsége. A keratinos hőillesztés segítségével elkészült hajkorona akár két vagy három hónapig is viselhető, de függ a haj növekedésétől is. 
 
Az egyik nagy előny ennél a módszernél, hogy könnyed viselni és természetes hatást kelt, tulajdonképpen észre sem vehető, hogy póthaj van feltéve. Színes tincsek használatával akár extrém hajkoronák is létrehozhatók, de akár a hajdúsításhoz vagy melírozáshoz is jó ötlet. Ezzel a módszerrel egy tíz centiméteres hajból is szép hosszú hajkoronát lehet készíteni a póthaj segítségével. Egy dologra azonban fontos odafigyelni, a hajszárítást kizárólag langyos hőmérséklettel szabad végezni, valamint balzsamot és sampont is csak alkoholosat vagy gyümölcssavasat lehet használni.
 

Hajhosszabbítás mikrocsomózással

Ez az eljárási módszer igazából a hajpótlás egyik alapvető változata, amelyhez hő és vegyszer használata nem szükséges. A saját hajból, valamint a póthajból apró tincseket kell kiválasztani, majd ezeket összehurkolni, és gumiscérna segítségével rögzíteni. Ez a viselet két vagy három hónapig viselhető, eltávolítás után pedig újra fel lehet helyezni.
 

Hajhosszabbítás mikrogyűrűvel (nálunk alkalmazott)

Tulajdonképpen majdnem ugyanolyan, mint a hajfelvarrás esetében, apró tincseket kell kiválasztani a vendég hajából, és a póthajat beilleszteni, majd egy fogó segítségével a mikrogyűrűt össze kell nyomni. Ez fémérzékenyek számára nem ajánlatos eljárási módszer!
 

Hajhosszabbítás afrofonással

Ennél a fajta eljárási módnál kanekalon hajból készül a hajkorona, amely nem eredeti emberi haj. Rendkívül kényelmes viseletet lehet vele létrehozni, szárítani nem szükséges, nem is szabad! Az előre eltervezett vastagságú fonathoz a hozzá szükséges mennyiségű hajat ki kell választani a vendég hajból, majd ezután összefonni vele.
 

Hajhosszabbítás ultrahanggal

A hajat kímélő technológiák között található meg az ultrahangos változat, amely valójában egy drága megoldásnak tekintheti, viszont hő nem fogja a hajat érni, mert ultrahang segítségével kell meglágyítani a keratint. Ezt követően tincseket kell kiválasztani a vendég hajából és a póthajat hozzáilleszteni. Az ultrahangos technika segítségével és különféle színek használatával elég extrém hajkoronákat is létre lehet hozni. Az egyik hátránya, hogy a pacemakerrel rendelkezők számára ez nem alkalmazható eljárás!
 

Hüvelyes hajhosszabbítás (nálunk alkalmazott)

A hüvelyes technika valójában a tincses eljárási módok között található meg. Apró tincseket kell leválasztani a vendég hajából, majd a póthajhoz egy speciális hüvely segítségével kell rögzíteni. A hüvelyes technika esetében két vagy három hónap a viselési idő, de eltávolítás után újra felhelyezhető a póthaj.
 

Hajhosszabbítás csattal

Rendkívül népszerű módszer a csatos technika, ahol csatokat kell rögzíteni a már feltresszelt póthajra, majd leválasztani a vendég hajából a sorokat. Ezeket lakkozni és tupírozni kell, hogy a póthajat ezekhez rögzíteni lehessen. Ehhez azonban nem feltétlenül szükséges szakember, otthon is elvégezhető saját magunknak.
 

A hajtípusok tudnivalói

hajhosszabbítás hajdúsítás 3

A magyar nőknek az egyik legjobb póthaj az európai haj, ugyanis leginkább ez tud illeszkedni a hajukhoz optimálisan. A vékony szálú hajak mindig könnyen kezelhetőek, szálirányosak, így nem fognak gubancolódni. Az európai haj mellett az ázsiai és indiai hajak elterjedtek még, azonban ezek csak 3-6 hónapig hordhatók, amíg egy európai haj akár 1-2 éven keresztül is. Fontos, hogy a póthaj natúr és vegyszermentes legyen, valamint hogy olyan színű legyen, mint a vendég haja. A hajhosszabbítás, hajdúsítás esetében a legjobb, ha a póthaj lesz olyan színűre festve, amilyen a vendég haja, hiszen így a hajának szerkezetét meg lehet védeni.
 
Az ázsiai, azaz kínai változatok vastagabb szálú hajak, körkörös keresztmetszettel, ezért a magyar hölgyek számára nem igazán ajánlottak. Az indiai hajak ugyancsak nem tanácsosak, ugyanis rendkívül könnyen össze tudnak gubancolódni a szálak és hullámosak is alapjában véve. Ezek a hajak rövid hordási idővel rendelkeznek, és a legtöbb esetben kezelhetetlenek is. Sajnos elég gyakori, hogy vegyszeres kezelésnek vetik alá ezeket a típusukat, és emiatt lesz puha tapintású. A haj időtállóságát azonban jelentősen befolyásolják az ilyen vegyszeres kezelések.
 

Gyakran ismételt kérdések

hajhosszabbítás hajdúsítás 4

 

Mennyi haj vásárlása ajánlott?

Amennyiben a saját haj nagyon dús, akkor a póthajból is annál többre lesz szükség. A kevés, vékony szálú hajnál 100-120 tincs mennyiségre lesz szükség, a vastagabb esetében 170-180 tincsre.
 

Milyen póthaj ajánlott a hajhosszabbítás, hajdúsítás esetén?

Minden esetben olyan póthaj beszerzése ajánlott, amely minőségileg és szerkezetileg is hasonló a saját hajjal. A származása egyáltalán nem mérvadó, ugyanis copfban lehet sokszor megvásárolni a póthajat, mellyel sok kellemetlenséget el lehet kerülni.
 

Göndöríthető, vasalható, festhető a póthaj?

Igen, azonban arra mindenképpen oda kell figyelni, hogy az illesztett részekre ne kerüljön pakolás vagy balzsam, ugyanis megcsúszhatnak a tincsek. A hajvasalás esetében is oda kell figyelni a hajsütővasra az illesztéseknél.
 

Melyik a hajhosszabbítás legkíméletesebb változata?

Egyértelműen a keratinos hőillesztés a legjobb. A körmünk és a hajunk egyik fő alkotóeleme a keratin, így nem is meglepő, hogy az egyik legkíméletesebb módszer. Mindemellett fontos az is, hogy teljesen észrevehetetlen.
 

Fontos-e a póthaj ápolása?

Igen, rendkívül fontos, hiszen önzsírosodásra nem képes a póthaj, így megfelelő hajápoló szerekkel kell kezelni, amelyek a haj fényét, selymességét és nedvességtartalmát biztosítani tudják annak érdekében, hogy kiváló minőségű maradjon a póthaj hosszabb időn keresztül.
 

Hogyan kell mosni a hajat egy hajhosszabbítás után?

Minden esetben hátra kell hajtani hozzá a fejet, hogy az összebomlást el lehessen kerülni, a mosást pedig kifésülő mozdulatok segítségével érdemes elvégezni, hogy ne tudjon összekócolódni.
 

Lehet-e vizesen hajat fésülni?

A hajhosszabbítás után egyértelműen nem ajánlott, ugyanis a hajszálak nedves állapotukban a legsérülékenyebbek.
 

Hajfestés házilag?

A kémiai kezeléseket, legyen szó dauerről, melírról, szőkítésről vagy festésről, minden esetben szakemberre kell bízni!
 

Kinek nem ajánlott a hajhosszabbítás, hajdúsítás?

Azok számára, akiknek korpás vagy érzékeny a fejbőre, valamint a drasztikus hajhullás esetében sem.